Bubaruse

Bubaruse

Bubaruse

BUBARUSI

Odrastao insekt je svetlo smeđe boje, sa žutim antenama koje su dugačke koliko i telo. 
Dostižu dužinu od 12 do 15 milimetara i imaju uže telo od bubašvaba. Mužjaci su sitniji i manji od ženki. 

Njihov usni aparat je prilagođen za grickanje i imaju izuzetno razvijeno čulo vida, koje im omogućava da zapaze svaku promenu, pokret i svetlost bez okretanja glave ili tela.

Za razliku od crne bubašvabe jedinke oba pola imaju dobro razvijena krila duža od abdomena, ali ne lete. Kreću se brzo pomoću dugih nogu koje su pokrivene dlačicama. Pomoću njih mogu osetiti i najmanju vibraciju ili strujanje vazduha.

Imaju specifičan neprijatan miris, koji potiče od sekreta kojeg luče žlezde. Ostavljaju izmet koji podseća na mrvice mlevenog bibera.

Vrlo su široko rasprostranjene u raznim geografskim oblastima.


Dezinsekcija bubaruse
 


Životni ciklus

Ženke ležu jaja u posebnim jajnim paketima koji se nazivaju ooteke i nalaze se na zadnjem delu tela ženki. Ooteka je ovalna i manje-više pasuljastog oblika. Broj jaja u njima varira između 17 i 56. Ženka polaže ooteke u razne pukotine na toplim i vlažnim mestima blizu izvora hrane. Iz jedne ooteke izleže se oko 30 larvi. Postembrionalni razvoj (period od izlaska iz jajeta do potpunog razvića) traje 4-8 meseci. U tom periodu larve se obično presvlače četiri puta. One su slične adultima, samo što nemaju krila. Njih dobijaju poslednjim presvlačenjem.

Larve mogu izdržati do 10 dana bez hrane, a adulti pola meseca do mesec dana. Bez vode ne mogu izdržati nijedan dan.

Kada su uslovi za razviće povoljni mogu dati četiri do pet generacija potomaka u toku jedne godine. 

Njihov životni vek je između 4 i 6 meseci.


Gde se kriju buba ruse?

One vole prostorije koje su tople i vlažne, zbog čega im kuhinje najviše odgovaraju. Mogu se naći iza visećih vitrina, pod oštećenim pločama radnih stolova, u izvodima vodovodnih instalacija. U kupatilima se zavlače u pukotine oštećenih pločica, iza lavaboa, ogledala, u odvode. Mogu se pronaći i ispod drvenih podova, u okvirima prozora, kompjuterskoj opremi itd.

Veoma ih privlače električne instalacije, utičnice, kućišta aparata, toplota motora bele tehnike.

Naročito vole talasastu kartonsku ambalažu i lako se zavlače u nju. 

Ne vole svetlost. Najčešće su aktivne noću kada izlaze u potragu za hranom.


Štete

Bubaruse u kuće i stanove ulaze kroz različite pukotine, kanalizacione cevi, ventilacije, pri selidbi i preko spoljašnjih kontakata i sl. Njihovo savitljivo i spljošteno telo im omogućava migraciju i kroz najmanji otvor.
Pogoduje im nečistoća i nehigijenske prilike jer u takvim uslovima lako dolaze do hrane.

Hrane se organskim sastojcima ili otpacima. Naročito vole šećer, skrob, meso, hleb, voskove, a u nedostatku ovih nagrizaju papir, knjige, dlake i kožu. 
Najveću štetu nanose time što svojim prisustvom, presvlakama i izmetima zagađuju prehrambrene proizvode i prostorije u kojima žive ljudi. U potrazi za hranom prelaze iz prostorije u prostoriju, iz stana u stan, iz zgrade u zgradu i na taj način mogu prenositi zarazne bolesti.

Ostavljaju i neprijatan miris na namirnicama sa kojima dolaze u dodir. Mogu da oštete knjige, papir, tekstil, električne uređaje itd.
Njihov izmet i ostaci od presvlačenja mogu uzrokovati alergije.


Suzbijanje

Osnovna mera suzbijanja je stroga prevencija. Neophodno je održavanje čistoće svih prostora gde se čuva ili rukuje namirnicama i hranom.
Da biste ih se rešili, kuhinja treba da bude uvek čista, a otvorenu hranu treba držati u zatvorenim plastičnim kutijama. Takođe je važno da je pod ispod kuhinjskih aparata i nameštaja čist i da se kante za smeće redovno prazne.

Da bi se sprečilo useljenje ovih insekata u prostorije, treba proveriti da nema rupa u zidovima i da stvari koje unosimo u kuću (naročito kartonske kutije) nemaju ove štetočine.

Njihovo suzbijanje je opsežan proces s obzirom na brzinu razvoja samog insekta.
 

Ipak, bez obzira na čistoću stana ili kuće, ako živite u području koje je infestirano bubarusima, velika je verovatnoća da će vam se useliti u dom. 

 

 

 


Dezinsekcija bubaruse
 


Uništavanje Buba rusa

 

 

Za uklanjanje, tj. uništavanje buba rusa iz vašeg stana, kuće ili poslovnog objekta najbolje je zatražiti stručnu pomoć. Dezinsekcija bubarusa u vašem domu ili poslovnom objektu podrazumeva upotrebu netoksičnih preparata koji su neškodljivi kako za ljude tako i za kućne ljubimce.


Kako se rešiti Buba rusa ?

Uništavanje buba rusa upotrebom gelova i insekticida je najzastupljeniji metod.  Potrebno je na vreme reagovati i ne dozvoliti ovim insektima da se rašire po celom domu.

 

Bonus VIDEO :

- Elektronski rasterivači ne rešavaju problem -
 

 

Komentari ()

Dodajte komentar


Pročitajte i ove tekstove


Kako se rešiti smrdibuba?

Kako se rešiti smrdibuba?

Smrdibube, smrdljivi martin (Pentanoma rufipes), nisu baš omiljeni insekti. Mnogi će reći da su dosadne, ružne i da ne mogu da podnesu smrad koji ispuštaju. Zapravo miris jeste neprijatan, a može se osetiti kad ih ubijemo ili ga ispuste kad osete da su u opasnosti.


Pročitajte više

Kako se rešiti komaraca

Kako se rešiti komaraca

Leto je za mnoge najlepše godišnje vreme, sunce sija, napolju je toplo, topla je i voda u moru, sve je spremno za uživanje. Ali da ne bude sve idealno pobrinuli su se komarci.


Pročitajte više

Kako se rešiti bubašvaba

Kako se rešiti bubašvaba

Bubašvabe su invazivne i opasne štetočine koje uspevaju u različitim zatvorenim i otvorenim okruženjima širom sveta. Imaju pljosnato telo ovalnog oblika, šest nogu prekrivenih bodljama i dugačke antene, obično dužine celog njihovog tela.


Pročitajte više