Uništavanje stršljenova

  • EKO END
  • Uništavanje stršljenova

Uništavanje stršljenova 1

Uništavanje stršljenova 2

Eko End

Uništavanje stršljenova

Najsigurnije metode uništavanje stršljenova bezbedne za decu i ljubimce. Uništavanje legla stršljenova neškodljivim hemijskim sredstvima. Bezbedno i efikasno rešavanje problema sa ovim opasnim insektima.

Karakteristike

Stršljeni su najveći insekti iz porodice osa. U gnezdima stršljena postoje radilice, trutovi i matice. Jako su slični osama osim što su odrasle jedinke veličine od 3 do 5 santimetara. Hrane se slatkim sokovima (drveta, voća i td.) ali su poznati i kao dobri lovci. Zahvaljujući svojoj žaoci koja je dosta dugačka i sadrži otrov (sličan osinjem ali u većoj količini), mogu da ubiju sitne insekte a ubijaju čak i ose.

Razmnožavanje

U jesen matice pravi larve iz kojih će se izleći mlade ženke. Ove mlade ženke se pare sa trutovima u kasnu jesen. Tokom zime stršljenik odumire (svi osim oplođenih ženki). Ženke koje su preživele zimu u zimskoj ukočenosti u rano proleće stvaraju nova gnezda o kojima se u početku same brinu (do stvaranja prvih radilica).

Štete

Stršljen nije agresivan insekt i u biti izbegava čoveka, međutim kada naprave gnezda previše blizu ljudi i ako se oseti ugroženim može biti izuzetno opasan. Zbog svoje žaoke koja je dosta dugačka i pri ubodu izaziva veliki bol.

Od jednog uboda stršljen neće ubiti čoveka (osim ako je čovek alergičan na otrov stršljena, u tom slučaju se mora javiti lekaru što pre). Međutim stršljenovi kada se alarmiraju napadaju zajedno, što predstavlja veliku opasnost.

Dezinsekcija stršljenova

Uništavanje stršljenova (na teritoriji Beograd i Srbije) je opasan proces koji treba da izvršavaju samo stručna lica.

U slučaju da se stršljen oseti ugroženim (ispred gnezda uvek stoji stršljen koji čuva gnezdo) on napada i podstiče ostatak stršljenika na isto. Zbog toga taj posao treba prepustiti stručnim licima.

BONUS VIDEO - Uništavanje stršljenova

NAŠ TIM JE NA USLUZI KLIJENTIMA

RADNIM DANIMA OD 09-18H I VIKENDOM OD 09-16H.
Blog

EKO END - Aktuelni blogovi
Dezinsekcija

Kako se rešiti smrdibuba?

Kako se rešiti smrdibuba?

Smrdibube, smrdljivi martin (Pentanoma rufipes), nisu baš omiljeni insekti. Mnogi će reći da su dosadne, ružne i da ne mogu da podnesu smrad koji ispuštaju. Zapravo miris jeste neprijatan, a može se osetiti kad ih ubijemo ili ga ispuste kad osete da su u opasnosti.

Pročitajte više
Kako se rešiti komaraca

Kako se rešiti komaraca

Leto je za mnoge najlepše godišnje vreme, sunce sija, napolju je toplo, topla je i voda u moru, sve je spremno za uživanje. Ali da ne bude sve idealno pobrinuli su se komarci.

Pročitajte više
Kako se rešiti bubašvaba

Kako se rešiti bubašvaba

Bubašvabe su invazivne i opasne štetočine koje uspevaju u različitim zatvorenim i otvorenim okruženjima širom sveta. Imaju pljosnato telo ovalnog oblika, šest nogu prekrivenih bodljama i dugačke antene, obično dužine celog njihovog tela.

Pročitajte više