Moljci

Moljci

Moljci

Moljci pripadaju drugoj najvećoj porodici insekata. Zajedno sa leptirima svrstavaju se u red Lepidoptera. Po svojoj veličini mogu da variraju od vrlo sitnih do krupnih. Imaju dva para krila koja su ljuspasta. Mogu nežno da lepršaju krilima, ali i da vertikalno uzleću i da lete unazad. Neki prelete neverovatne razdaljine. Mnoge vrste imaju svetlo obojene ljuspice na krilima. Šare im služe da privuku partnera. 

Mogu imati končaste ili peraste antene. Pomoću njih osete druge moljce na velikim razdaljinama. Na glavi se nalazi par složenih očiju koje su krupne. Imaju usni aparat za sisanje. Sagrađen je u obliku surlice. Neki vrste imaju toliko dugu surlicu da njom lako dopru duboko u unutrašnjost velikih cevastih cvetova. Postoje i vrste koje pri samom vrhu sisaljki imaju nanizane zubiće kao testere, kojima mogu da presecaju koru voća kako bi se napili soka.

Ovi insekti su stručnjaci za skrivanje. Njihova krila su često obojena i pružaju im dobru kamuflažu. Vrste sa pegavim smeđim krilima mogu bezbedno da stoje na stablu drveta. Mnogi imaju dve velike tufne na krilima koje liče na dva budna oka na zastrašujućem licu.

Svake godine otkrije se veliki broj novih vrsta. 


Kuhinjski Moljac
 

Životni ciklus


Kao i većina drugih insekata, i moljci su holometabolni, što znači da prolaze kroz potpunu metamorfozu, koja obuhvata četiri razvojna stupnja: jaja , larva (gusenica), lutka (pupa) i odrasla krilata jedinka. Ženke polažu jaja pojedinačno ili u grupama u obliku nizova, prstenova ili gomilica na samu biljku ili u njenoj blizini.  

Larve su izduženog crvolikog tela i nazivaju se gusenice. Potpuno se razlikuju od odraslih jedinki. Imaju cilindrična tela, jake glave na kojima se nalaze kratke antene, veći broj prostih očiju i snažan usni aparat za grickanje hrane. Na grudima se nalaze tri para pravih nogu, a na trbuhu 3 do 5 pari tzv. lažnih nogu.

Kako rastu, ove larve menjaju izgled prolazeći kroz nekoliko stadijuma. Potpuno razvijena larva formira čauru i pretvara se u lutku. Kada se završi metamorfoza, čaura lutke puca i iz nje izlazi odrasla jedinka. Ova poslednja faza (leteća) pored toga što im omogućava široko rasprostranjenje i naseljavanje novih područja, ujedno predstavlja i reproduktivnu fazu u kojoj se dešava oplodnja.

Neverovatno je kako se gusenica pretvori u moljca. Ona potpuno promeni oblik i boje - i odjednom zna da leti. 


Noćni let


Svetlost često privlači insekte noću. Stručnjaci misle da je jedan od razloga zbog kojih ovi insekti lete na svetlo taj što oni zavise od zvezda i meseca da bi se snašli u prostoru, a da veštačka svetlost remeti njihovu navigaciju.


Šteta koju pričinjavaju 


Oni se najčešće pojavljuju u letnjim mesecima i mogu se naći skoro svuda u kući:

  • u ormaru,
  • kuhinji,
  • kupatilu,
  • na tepihu,
  • pa čak i u namirnicama. 


Štetu u Vašim ormarima ne prave odrasli moljci, već njihove gusenice. Odrasle jedinke se ne hrane zato što im je usni aparat zakržljao. Gusenice moraju da jedu mnogo jer od toga ne zavisi samo njihov rast u stadijumu larve već i ishrana u razdoblju kada postaju zreli.

Gusenice prave rupe ili hodnike u biljkama, nagrizaju žito, krzno, vunene tkanine i dr. Žive u malim vrećicama koje naprave od izgrizenih delova lišća, odnosno dlaka, sukna.

Iako su najpoznatiji po uništavanju vunene odeće, njih takođe privlače razni drugi prirodni materijali kao što su svila, filc, angora, krzno, perje.  Vole mračna i zavučena mesta, pa se mogu naći u ormarima, fiokama, kutijama. 


Moljac
 


Kako se rešiti moljaca?


Da biste sprečili pojavu ovih insekata, odeća koju odlažete u ormare mora biti čista. Preventivno pomažu i namenske kuglice ili sapun, lavanda, divlji kesten, eukaliptus, čiji mirisi odbijaju moljce. Redovno provetravajte ormare i fioke. 

Ako se ne istrebe sve larve (ne samo iz ormara, već i na tepihu, zavesama, plafonu i zidovima) problem će se stalno vraćati. Zato, ako ih vidite, potrebno je da odmah delujete i uradite dezinsekciju moljaca. Tretman se sastoji iz apliciranja t.j. prskanja insekticida protiv moljaca po svim mestima gde su primećeni.

Tretiranjem moljaca na vreme mogu se sprečiti veće štete na prirodnim materijalima (odeći,tepisima, zavesama, bundama i dr).

Da biste sprečili nastajanje veće štete, obratite se našem stručnom timu Eko End za pomoć.
 

 


Pogledajte bonus video:
 

 

Komentari ()

Dodajte komentar


Pročitajte i ove tekstove


Kako se rešiti smrdibuba?

Kako se rešiti smrdibuba?

Smrdibube, smrdljivi martin (Pentanoma rufipes), nisu baš omiljeni insekti. Mnogi će reći da su dosadne, ružne i da ne mogu da podnesu smrad koji ispuštaju. Zapravo miris jeste neprijatan, a može se osetiti kad ih ubijemo ili ga ispuste kad osete da su u opasnosti.


Pročitajte više

Kako se rešiti komaraca

Kako se rešiti komaraca

Leto je za mnoge najlepše godišnje vreme, sunce sija, napolju je toplo, topla je i voda u moru, sve je spremno za uživanje. Ali da ne bude sve idealno pobrinuli su se komarci.


Pročitajte više

Kako se rešiti bubašvaba

Kako se rešiti bubašvaba

Bubašvabe su invazivne i opasne štetočine koje uspevaju u različitim zatvorenim i otvorenim okruženjima širom sveta. Imaju pljosnato telo ovalnog oblika, šest nogu prekrivenih bodljama i dugačke antene, obično dužine celog njihovog tela.


Pročitajte više